Deceuninck recycleert oude kozijnen en sluit de kringloop

Deceuninck recycling

Deceuninck opent een nieuwe recyclingfabriek in Diksmuide (België) op de terreinen van de bestaande kunststof compoundingfabriek, die jaarlijks 105.000 ton compound produceert. De investering voor de recycling van postindustrieel en postconsumptie kunststof bedraagt € 3 miljoen en biedt een capaciteit van 20.000 ton per jaar. Hiermee wordt Deceuninck Recycling in Diksmuide de grootste recycler van kunststof in de Benelux.Deceuninck verwerkt 100% van de gerecyclede grondstof in nieuwe raamsystemen en bouwproducten. 50 Jaar geleden startte Deceuninck al met het ontwikkelen van 100% recyclebare producten en nu is de kringloop volledig sluitend.

Tom Debusschere, CEO:

“Deze nieuwe activiteit past binnen de wereldwijde strategische visie die we in 2009 hebben vastgelegd. We noemden het: “Building a sustainable home’ op basis van de 3 pijlers: Innovation, Ecology, Design.

In dit opzicht was het onze plicht om zelf met recycling te beginnen. Tot nu toe deden derden dit voor ons, maar we hebben nu een eigen competentiecentrum op de terreinen van onze kunststof compoundfabriek. We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste aanpak is en dat de investering van € 3 miljoen binnen 3 jaar winst zal opleveren.

Kunststof kozijnen met enkel glas uit de periode eind jaren ’60 en de jaren ’70 worden nu vervangen door beter isolerende kozijnen met dubbel of driedubbel glas. Aangezien de echte doorbraak van kunststof op de kozijnenmarkt pas in de jaren ’80 was, gaan we ervan uit dat postconsumptie kunststof in de komende jaren zal stijgen.

Kunststof is een waardevol materiaal en hoort niet thuis op de vuilstort of in de verbrandingsoven. Oude, gedemonteerde kozijnen kunnen naar Deceuninck worden gebracht voor recycling. Voor de inzameling en het transport wordt samengewerkt met openbare en privé afvalverwerkingsbedrijven, bouwondernemingen, raamfabrikanten en -installateurs in een straal van 500 km, inclusief Noord-Frankrijk en West-Duitsland.

Alle dealers worden uitgenodigd om hun postconsumptie harde kunststof naar Diksmuide te sturen voor recycling. Conform planning zal rond 2016 de capaciteit van 20.000 ton volledig worden benut.

De meest groene grondstof is de grondstof die je niet verbruikt. Nu, op de 75e verjaardag van Deceuninck, sluiten we de kringloop.”

Charter Duurzaam ondernemen sinds 1999

De productievestigingen van Deceuninck in Gits en Diksmuide zijn houder van het Westvlaams Charter Duurzaam Ondernemen.
Als één van de eerste bedrijven in de regio heeft Deceuninck het charter, toen nog het ‘West-Vlaams Milieucharter’, ondertekend. Het “Charter Duurzaam Ondernemen” is een hulpinstrument om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu, sociaal en economisch vlak.Decennialange toewijding in het teken van duurzaamheid

Deceuninck is opgericht in 1937 en vierde onlangs haar 75e verjaardag. In 1960 begon de extrusie van rolluikprofielen en boeidelen. Als één van de pioniers in Europa startte Deceuninck in 1967 met het ontwikkelen en extruderen van raamprofielen. Vanaf het allereerste begin was het recyclen van kunststof productieafval onderdeel van het bedrijfsmodel. In de jaren ’80 startte Deceuninck samen met externe partners met het ophalen en recyclen van kunststof zaagafval uit de raamproductie.

In 2000 was Deceuninck medeoprichter van EPPA, de Europese sectororganisatie, en hielp zo mee de doelstellingen van Vinyl2010, een vrijwillige verplichting van de industrie, te realiseren. Deze verplichting omvatte de recycling van 200.000 ton postconsumptie kunststof in het jaar 2010. Met de 260.000 ton voldeed de industrie ruimschoots aan deze verplichting.

VinylPlus, de opvolger van Vinyl2010, verplicht zich tot een jaarlijkse recycling van 800.000 ton in 2020. De Europese Commissie kiest voor vrijwillige verplichtingen boven regelgeving en vraagt andere branches met gelijkwaardige initiatieven te komen. VN secretaris-generaal Ban-Ki Moon toonde zijn waardering voor Vinylplus en verwees ernaar tijdens de VN conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio+20). De kunststof industrie geeft het goede voorbeeld.

Een sluitende kringloop door hergebruik van gerecyclede grondstof in nieuwe producten

De afgelopen 25 jaar ontwikkelde Deceuninck producten en processen die iedere beschikbare kilo gerecyclede kunstsof kunnen verwerken. Vensterbanken en wandbekledingsprofielen worden voorzien van een decoratieve folie. In 2004 lanceerde Deceuninck de Beebo-serie voor muurbekleding. Interieurarchitecten prijsden het product als echt duurzaam, een exclusieve decoratieve folie op gerecycled basismateriaal. In 2004 ontwikkelde en lanceerde Deceuninck de Cyclefoam geluidswand, die nu langs vele snelwegen te zien is, TGV-lijnen en luchthavens in Europa.

EuCertPlast-certificatie

Sinds kort is Deceuninck Recycling gecertificeerd volgens EuCertPlast. EuCertPlast is een certificatieprogramma voor bedrijven die postconsumptie kunststoffen recyclen. Het programma rolt zich uit over heel Europa. Deceuninck is één van de eerste kunststof recyclingbedrijven die dit certificaat hebben ontvangen.

In de korte samenvatting merken de auditors op: “…We zijn onder de indruk van enkele opmerkelijk goed opgezette systemen zoals het opsporingssysteem van aangevoerd afval tot gerecyclede grondstof, de opleidingsprogramma’s voor medewerkers en het management, het interne informaticasysteem (DEPLIS), de technische installatie en de netheid van de site. Dit is zeer uitzonderlijk in de wereld van kunststof recyclers….”

Duurzame innovatie: Hoogste isolatie bij het laagste materiaalverbruik. En 100% recyclebaar.

Kunststof is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vraagt. Ramen die nu worden geplaatst, zullen naar verwachting meer dan 50 jaar meegaan. Voor isolatie zijn kunststof kozijnen de meest economische oplossing. Gezinnen kunnen tot 50.000 liter (*) stookolie besparen. Voor innovaties streeft Deceuninck naar de best mogelijke isolatie bij het laagst mogelijke materiaalverbruik.

Onlangs lanceerde Deceuninck Zendow#neo met glasvezelversterkte profielen. Zendow#neo haalt passiefhuis isolatiewaardes met 40% minder gewicht. De recyclingfabriek in Diksmuide beschikt over de technologie om de glasvezelversterkte kunststof van Deceuninck volledig te recyclen.


(°) Bron: Inoutic energy savings calculation: (zie: http://www.inoutic.de/en/tips-on-window-purchase/savingenergy/energy-saving-calculator/energiesparrechner.html) Berekeningsbasis: vervanging van 35m² kozijnen met enkel glas. Resultaten kunnen verschillen per regio en de kwaliteit van het gebruikte kunststof raamsysteem