Onderhoud

Eerste onderhoud

Na montage zijn de planken mogelijk stoffig geworden. Wij raden u dan ook aan het oppervlak grondig te wassen en dit vervolgens met een zachte borstel in combinatie met een water- en zeepoplossing te reinigen. Reinig uw terras met een tuinslang of een hogedrukreiniger (min. 30 cm, max. 100 bar) en breng de waterstraal gelijkmatig en in de richting van de groeven aan.

Het ontstaan van statische elektriciteit is een natuurlijk verschijnsel, het is heel normaal voor producten die kunststof bevatten. Onder bepaalde omstandigheden is het dan ook mogelijk dat er statische elektriciteit ontstaat. Dit verschijnsel verdwijnt na een bepaalde periode wanneer de Terrace planken aan de buitenlucht worden blootgesteld.

Algemeen

Twinson is onderhoudsvriendelijk, maar dit betekent niet onderhoudsvrij. Het terras vraagt wel minimaal onderhoud. Uw Terrace planken kunt u het beste regelmatig reinigen met een bleekwateroplossing. Dit helpt om mosgroei tegen te gaan.

Zoals bij alle andere terrasbedekkingen (hout, kunststof, gevelsteen,...) bestaat de mogelijkheid dat uw terras door een combinatie van verschillende externe factoren wordt aangetast. In veel gevallen is water hiervoor verantwoordelijk.

Omgeving, oriëntatie, ontwerp en een gebrek aan onderhoud van de woning zijn vaak bepalende factoren voor de mate van vervuiling uw terras.

Omgeving en oriëntatie zijn zaken die u veelal niet in de hand hebt. Woont u in een omgeving waar meer vervuiling is (bv. in de directe omgeving van een bos of een drukke weg), dan kunt u wellicht kiezen voor een donkere kleur (bijvoorbeeld zoethoutzwart). Op termijn zal die het minst gevoelig zijn voor vervuiling. Hoe langer de planken blootgesteld worden aan verschillende weersinvloeden, des te minder kwetsbaar ze zullen zijn voor vlekken.

Net als bij andere vloerbedekkingen zorgt voldoende regenwater voor een natuurlijke reiniging van uw Terrace planken. Op plaatsen waar weinig of geen water komt (bv. overdekte of gedeeltelijk overdekte terrassen, ...) is er kans op vuilophoping. De oorzaak hiervan is de vervuiling uit de lucht (stofdeeltjes, pollen,...). Deze deeltjes kunnen bij gering contact met water oplossen en samenvloeien, waardoor er zich waterkringen kunnen vormen met een duidelijke, donkere rand. Op plaatsen waar veel water bij kan, verdunnen deze deeltjes met het water en worden ze afgespoeld. In combinatie met UV-stralen levert dit een uniforme natuurlijke patina op.

Plaatselijke vuilophoping waar geen natuurlijke reiniging mogelijk is, kunt u grotendeels zelf vermijden. U reinigt die af en toe met een zachte borstel of spons in combinatie met veel water (waar u eventueel een milde zeepoplossing aan toevoegt). Dit ophopen zal na verloop van tijd afnemen doordat de planken minder gevoelig worden voor vuil. Toch kan dit niet volledig worden voorkomen.

Vermijd na plaatsing het verslepen van meubelen, barbecues of andere scherpe voorwerpen over het oppervlak. Houd het oppervlak vrij van vuil dat krassen kan veroorzaken. Indien er zich toch krassen voordoen dan krijgen deze door natuurlijke verwering op termijn dezelfde kleur.

Twinson materiaal heeft zijn eigen natuurlijke bescherming en vereist geen periodieke nabehandeling met bijvoorbeeld vernis of olie. Indien deze toch gebruikt worden dan zullen ze niet aan het oppervlak hechten en verdwijnen. Het gebruik van deze producten valt niet onder de garantie.

Alle terrasmaterialen en houtcomposietproducten zullen in de loop der tijd enigszins verweren. Gedurende de eerste 12 weken dat ze blootgesteld zijn aan de weerselementen zullen de Twinson Terrace planken iets lichter worden van kleur. Dit proces is het resultaat van een combinatie van waterabsorptie van de houtvezels en UV-stabilisatie aan het oppervlak van de planken. Uit zorgvuldige waarneming blijkt dat de kleurverandering of kleurvervaging ontstaat door het verbleken van de houtvezels. Hierna treedt er bijna geen enkele kleurverandering meer op.


Onderhoudsgids Twinson terras
Onderhoudsrichtlijnen Twinson terras