Vraag een gratis offerte

Kunststof kozijnen

Condens op je ramen: wat te doen?

clock min. reading time
  • condens op dubbel glas
  • condens vocht ramen
  • condens-op-ramen-binnenkant
  • luchtvochtigheid in huis
  • ramen
  • ramen condens
  • vocht in huis
  • vocht op ramen binnen
  • vochtproblemen-in-huis

 

Blijft er tijdens de winter condens op je ramen staan? Dat is het vervelende gevolg van een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Doordat het vocht niet weg kan uit de ruimte, blijft condens achter op de ramen. Maar ook aan de buitenkant van je ramen kan er condensatie optreden. We doen het hele fenomeen uit de doeken en geven je graag enkele oplossingen om voorgoed een einde te maken aan dit probleem.

Wat is de oorzaak van condens op ramen?

In het koude seizoen is het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groot. Een thermische schok is dan ook de oorzaak van condensatievorming op je ramen.

Condensatie aan binnenzijde van je ramen is het gevolg van een te hoge vochtigheid in huis en onvoldoende isolerende ramen. Condensatie is namelijk vocht uit de lucht dat neerslaat tegen een koud oppervlak, zoals een ruit in enkel glas. Is het binnen warm en vochtig en buiten koud, dan zal de waterdamp uit de binnenlucht gegarandeerd condenseren op enkel glas of zelfs op de muren als die te dun zijn, met allerlei vochtproblemen tot gevolg.

Condens op de buitenruit verschijnt weleens op de ruiten van nieuwbouwwoningen wanneer de temperatuur op deze zijde van de beglazing lager is dan de buitentemperatuur en lager dan het dauwpunt. Condens aan de buitenkant van isolerend glas is geen bouwtechnische fout. Er is ook niks mis met je ramen. Integendeel: het is een bewijs dat de beglazing goed isoleert.

Hoe een condensatieprobleem aanpakken?

Als je te kampen krijgt met condens op je ramen, zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Eerst en vooral moet je zorgen voor een efficiënt verwarmingssysteem. Laat je verwarmingsinstallatie goed onderhouden en vervang zo nodig je oude verwarmingsketel.

Condensatie verdwijnt meestal wanneer de omgevingstemperatuur voldoende hoog is. Een andere tip: kies voor isolerende dubbele beglazing. Als je kiest voor hoogrendementsglas, moet je wel een performant ventilatiesysteem voorzien.

Kies voor ramen van Deceuninck

Als je condens op de binnenkant van je ruiten wil vermijden, zijn ramen van Deceuninck uitermate geschikt. Dankzij de Linktrusion-technologie zijn ze superisolerend en bieden ze een uitstekend comfort. Door hun uitstekende warmtecoëfficiënt weten ze het warmteverlies en energieverbruik aanzienlijk te beperken.

Nog meer voordelen van Zendow-ramen in kunststof? Dat zijn er te veel om op te noemen: onze ramen zijn makkelijk te onderhouden, verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen, duurzaam … Kies je voor Zendow-ramen, dan zit je sowieso goed!

Meer info over onze kunststof kozijnen? Neem contact op met een dealer of vraag een gratis prijsofferte.