Vraag een gratis offerte

Kunststof kozijnen

Ramen in kunststof, aluminium of hout? Alle feiten op een rij

clock min. reading time
  • aluminium ramen
  • hout-aluminium-ramen
  • houten ramen
  • kostprijs-ramen
  • kunststof of aluminium ramen
  • kunststof ramen
  • kunststof ramen schilderen
  • ramen hout
  • ramen-kunststof
  • ramen-prijzen

Hout moet almaar meer terrein prijsgeven aan kunststof en aluminium. Steeds vaker kiezen mensen voor ramen in kunststof of aluminium in plaats van hout. Daarbij spreken vooral de prijs en het onderhoudsgemak in het voordeel van kunststof ramen. Hieronder zetten we alle voordelen van hout, kunststof en aluminium op een rij. Ons doel? Het ultieme oordeel vellen: moet je nu kiezen voor ramen in kunststof, aluminium of hout?

De voordelen van houten ramen

Houten ramen worden al eeuwen gebruikt en hun populariteit blijft voorlopig overeind. Hun natuurlijke look spreekt zeker in hun voordeel. Het is dan ook een pluspunt dat houten ramen bij zowat elke stijl passen, van klassiek tot meer modern. En middels regelmatig onderhoud – verven of oliën – gaat hout ook bijzonder lang mee.

Ramen in kunststof: superieure isolatie

Geen fan van het regelmatig onderhoud van je ramen? Dan vormt kunststof de perfecte oplossing. Kunststof is een uiterst stevig materiaal dat bestand is tegen alle weersomstandigheden. Deze duurzaamheid maakt dat kunststof ramen erg weining onderhoud vergen. Houten ramen, daarentegen, moet je regelmatig verven of oliën.

Onderhoud is natuurlijk niet de enige reden waarom kunststof ramen hun houten soortgenoten het nakijken geven. Kunststof ramen hebben een hoge isolatiewaarde. Daardoor verbruik je minder warmte, wat op zijn beurt positief is voor je energiefactuur en het milieu. Naast thermische isolatie is kunststof trouwens uitermate geschikt als akoestische isolatie.

Op het vlak van design en uitstraling hoeft kunststof trouwens ook niet onder te doen voor hout. Kunststof is als materiaal beschikbaar in een grote variatie aan kleuren, waardoor het perfect aansluit bij elke bouwstijl. Kunststof ramen zijn trouwens ook leverbaar met een houtreliëf (houtnerf), wat hun natuurlijke look vergroot. De beglazing wordt dan in een ‘reliëf verdiept profiel’ aangebracht. Nagenoeg niet te onderscheiden van houten ramen!

Voor je budget is kunststof ook een stuk voordeliger. Het is een heel prijsvriendelijk materiaal en biedt in vergelijking met hout en aluminium de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Ramen in aluminium: slanke profielen

Net als kunststof is aluminium een erg duurzaam materiaal, dat bovendien gemakkelijk te onderhouden is. Aluminium is wel lichter dan kunststof, waardoor het zich leent tot moderne, slanke raamprofielen. Ook grotere constructies zijn perfect mogelijk. Dit is een voordeel ten opzichte van kunststof, hoewel er binnen de kunststofwereld ook wel een evolutie in die richting aan de gang is. Zo beschikt Zendow#neo over smalllere secties, wat zich vertaalt in meer lichtinval en meer zicht naar buiten.

Het oordeel

Het belangrijkste voordeel van houten ramen, de natuurlijke look die past bij elke interieurstijl, vind je tegenwoordig ook terug bij kunststof en aluminium. Beide materialen zijn bovendien duurzaam en gemakkelijk in onderhoud, waarbij kunststof als bijkomend voordeel nog eens een sterk isolerend vermogen heeft en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wij weten het wel!