Vraag een gratis offerte

Ramen isoleren: vergeet de tochtwering niet!

clock min. reading time
  • isolatie woning
  • kunststof ramen
  • raamisolatie
  • ramen isolatie
  • tochtstrips
  • tochtwering

Wist je dat een groot deel van de warmte in huis wegglipt langs naden en kieren? Vooral ramen en buitendeuren zijn op dat vlak grote boosdoeners. Dat is zonde, want vaak kun je door een paar kleine ingrepen zorgen voor betere isolatie en dus minder energieverbruik. Met de winter in het verschiet is dat helemaal geen overbodige luxe. 

Tochtwering voor je ramen

Heb je wel eens tochtwering voor je kunststof-ramen overwogen? Er bestaan natuurlijk veel verschillende manieren om ramen te isoleren, maar het voordeel van isolatiestrips is dat ze relatief goedkoop zijn en bovendien makkelijk zelf te plaatsen. Een kind kan de was doen, zeker als je kiest voor flexibel materiaal met zelfkleefstrip.

Om uit zoeken welke ramen precies tochten, houd je je hand of een brandende aansteker voor de sponningen. Beweegt de vlam – zelfs al is het maar een klein beetje – dan loont het de moeite om je ramen te beter te isoleren door middel van tochtstrips.

Hoe ga je te werk?

Meet in elk geval de ramen die je wil gaan isoleren zorgvuldig op. Je materiaalkeuze hangt af factoren zoals je budget of de breedte van de kieren. Maar of je nu kiest voor silicone, rubber of schuimstrips, één ding is zeker: je ramen beter isoleren is goed voor mens en milieu. En dat je bespaart op je energie-afrekening, is ook een leuk extraatje.

Eens je het juiste materiaal gekozen hebt, zorg je ervoor dat de ondergrond goed gereinigd wordt. Ontvetten doe je met detergent of een speciale ontvetter voor kunststof-profielen. Vervolgens helemaal laten uitdrogen en je bent klaar om de strips aan te brengen. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig en respecteer zeker de tijd die nodig is om silicone of schuim volledig te laten uitharden.

Zo zorg je met een klein karweitje in een minimum voor tijd voor superisolerende ramen.

Ramen isoleren? Vraag advies

Bij Deceuninck helpen we je graag verder met advies over het isoleren van ramen en deuren. Ook wie toe is aan nieuwe kunststof-ramen of deuren kan bij ons terecht voor een offerte op maat. Zoek een dealer-specialist bij jou in de buurt en maak vrijblijvend een afspraak.