Vraag een gratis offerte

Terras

Zó maak je je tuin herfstklaar

clock min. reading time
  • gazon
  • grasveld
  • onderhoud tuin
  • tuin herfstklaar maken
  • tuin-onderhouden
  • tuinonderhoud
  • tuinplanten

 

Het najaar staat voor de deur, en net zoals bij het begin van elk ander seizoen, kun je dan het beste een aantal klusjes in je tuin doen. Beginnen de bladeren te verkleuren en van de bomen te vallen? Dan is het tijd om je tuin herfstklaar te maken! Ontdek onze tips.

Waarom je tuin herfstklaar maken?

Als je nú je handen uit de mouwen steekt en je tuin herfstklaar maakt, kun je bij mooi weer nog een hele tijd genieten van je tuin en terras. Door je planten voor te bereiden op koudere weersomstandigheden, zullen ze bovendien het volgende jaar des te mooier bloeien.

1.      Een laatste maaibeurt voor je gras

’s Zomers moet je bijna elke week je gazon maaien, maar in het najaar hoeft dat veel minder vaak te gebeuren. Tegen eind oktober mag je er helemaal mee ophouden. Zet voor je laatste maaibeurt je grasmaaier in een hogere stand dan normaal. Doordat langere grassprieten meer zon opnemen, voorkom je zo onkruid en mosvorming.

2.      Hagen en struiken snoeien

Om je hagen en struiken de winter te laten doorkomen, is het raadzaam om ze nu al te snoeien. Doe je dat niet, dan kunnen ze een gelige gloed krijgen of doorbuigen. Struiken perk je met ongeveer driekwart in. De bovenkant van hagen probeer je zoveel mogelijk uit de schaduw te houden. Zo vermijd je dat ze beginnen te rotten.

3.      Herfstbladeren opruimen

Het vallen van de bladeren begint al als de dagen korter worden. Ruim de gevallen bladeren zo snel mogelijk op, want anders krijgen de planten die onder de bladeren groeien te weinig licht en water. Bladeren ruimen gaat makkelijk met een bladhark of bladblazer.

4.      Planten en zaaien

Wil je volgend voorjaar bloeiende tulpen, krokussen of blauwe druifjes in je tuin? Dan kun je het beste uiterlijk in oktober de bloembollen planten. Zo kunnen de bloemen nog aansterken voordat het echt koud wordt.

Als je een moestuin hebt, is het begin van de herfst ideaal om groenten zoals andijvie, winterpeen, spinazie, tuinkers en veldsla te zaaien.

Handig: een onderhoudsvriendelijk terras

In de herfst krijgt je terras veel te verduren. Heb je een betegeld of een houten terras, dan zul je regelmatig onderhoud moeten plegen. Met een terras in Twinson-houtcomposiet is dat veel minder het geval. Zo’n terras is namelijk perfect bestand tegen kou en vocht en is snel en makkelijk te reinigen.