Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest augustus 2022

clock min. reading time

Hoe maken we beton duurzamer? Wat is het laatste nieuws over de restauratie van de Notre-Dame? En woon jij toevallig in ‘s werelds duurste stad om in te bouwen? Je ontdekt het in onze augustuseditie.

Meer oog voor duurzaamheid bij de productie van beton

Beton mag dan wel wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal zijn; duurzaam is het niet bepaald – nog niet. Door gerecycleerde materialen te gebruiken voor de productie van beton kan zelfs beton bijdragen aan een circulaire economie. Daarom groef de Duitse bouwfirma Bauer Environment 33.000 m³ grind op van een residentieel bouwproject in een wijk nabij München. In een nabijgelegen grindfabriek werd het behandeld en verwerkt tot beton, waardoor de natuurlijke grondstoffen behouden bleven.

Duitsland produceert zo’n 27,5 miljoen ton beton op jaarbasis. Volgens Bauer zou de productie van beton een pak duurzamer zijn als een fractie daarvan gemaakt zou worden op basis van gerecycleerd grind. Lees er hier meer over.

Modern Cubic villa

 

Gerestaureerde Notre-Dame krijgt ondergronds bezoekerscentrum

Sinds een deel van de Notre-Dame in 2019 in vlammen opging, was de restauratie van de kathedraal een absolute prioriteit voor de stad Parijs. Terwijl de kathedraal in haar oude glorie hersteld zal worden, zullen de omgeving en het plein grondig onder handen genomen worden.

Het project, onder leiding van de Belgische landschapsarchitect Bas Smets, omvat een ondergronds bezoekerscentrum in een verlaten parkeergarage onder het voorplein. Daarnaast zal de ruimte dienstdoen als een overdekte promenade die uitloopt op de oevers van de Seine. Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo: “De Seine en de natuur spelen een belangrijke rol in het project van Bas Smets’ team dat door de jury werd geselecteerd. Om onze prachtige kathedraal nog beter tot haar recht te laten komen, met respect voor haar geschiedenis.”

Benieuwd naar het eindresultaat? Hier heb je al een voorsmaakje.

Notre Dame de Paris cathedral
Notre Dame de Paris cathedral

 

Dit zijn de duurste steden ter wereld om in te bouwen

Uit een studie van Turner & Townsend blijkt dat San Francisco op dit ogenblik de duurste stad ter wereld is om in te bouwen. Meteen daarna komen steden als Tokio en Osaka, allebei in Japan. Genève en Londen zijn de enige Europese steden in de top 10, respectievelijk op plaatsen 5 en 10.

Daarnaast maakt het rapport melding van een grote vraag en een heropleving van de bouwsector na de coronapandemie: 75% van alle respondenten zegt dat de omstandigheden voor aanbestedingen op de markt op dit moment “warm” tot “gloeiend heet” zijn. Desalniettemin maken bouwbedrijven zich zorgen over de inflatie en het tekort aan vakmensen. Hier kan je het rapport meer in detail bekijken.

The Golden Gate Bridge