Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest augustus 2023

clock min. reading time

Hoe een Franse start-up mooie meubels maakt van bouwafval

Van meubilair wordt weleens gezegd dat het een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Al komt daar binnenkort misschien wel verandering in… Maison Tournesol is een designcollectief dat in 2019 gesticht werd door vier jonge Franse architecten met de bedoeling om stijlvolle maatmeubels te maken van afgedankte bouwmaterialen. Hun duurzaamheidsaanpak sluit aan op de principes van een circulaire economie, waar materialen eindeloos worden hergebruikt en gerecycleerd, met een minimum aan afval en duurzaam grondstoffenbeheer tot gevolg.

Het bedrijf vermeed op die manier al twee ton afval en zes ton CO2-uitstoot. Lees het volledige verhaal hier.

 

AI-architectuur: gevormd door verfrommeld papier

Visionair ontwerper Tim Fu benut het potentieel van artificiële intelligentie om architectuur te herdefiniëren. Fu gebruikt het revolutionaire platform LookX om verfrommeld papier tot leven te wekken, door er adembenemende architectuurmodellen mee te maken in de stijl van wereldberoemde architecten. Het is een originele manier om aan te tonen hoe AI grillige en doelbewuste vormen interpreteert en de twee vervolgens in een en hetzelfde design verenigt.

De eindeloze mogelijkheden leverden LookX al de bijnaam op van ‘Midjourney killer voor de architectuursector’, wat doet vermoeden dat er heel wat op til is inzake architecturale innovatie. Lees dit artikel en ontdek waarom.

Oude garage omgebouwd tot minimalistische gezinswoning in Londen

In het hart van Primrose Hill, een Londense wijk waar de kasseistraten geflankeerd worden door tot huizen omgebouwde stallen, ontwierp Trewhela Williams een plek waar je in alle eenvoud tot rust kunt komen, genaamd Elizabeth Mews. De garage kreeg een nieuwe invulling en ook het gelijkvloers werd stevig onder handen genomen. Het uiteindelijke resultaat is een architectonisch pareltje dat voldoet aan alle noden van een jong gezin dat op zoek is naar een comfortabele plek om te wonen. Voor de gevelbekleding liet Williams zich inspireren door de multiplex sculpturen van kunstenaar Donald Judd. De vrijstaande latten in eik die het huis voorzichtig afschermen van de buitenwereld vouwen gracieus open, zoals de bladzijden van een boek, waarna het natuurlijk licht genereus binnenvalt.

Lees verder en ontdek hoe deze doordachte renovatie een frisse wind door een historische buurt doet waaien.