Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest december 2022

clock min. reading time

Een futuristische nieuwe look voor een van de bekendste gebouwen in Antwerpen, een heerlijke houten lodge met een gevel van spiegelglas en de kleur van het jaar volgens Pantone: ontdek snel het recentste architectuurnieuws in de laatste Industry News Digest van 2022.

  

Is dit de nieuwe look van de beroemde Antwerpse art-decotoren?

Modern architecture

De Boerentoren in hartje Antwerpen is een van de bekendste symbolen van de stad. Dit art-decomeesterwerk werd in 1931 voltooid en was jarenlang de hoogste toren van Europa en de eerste officiële wolkenkrabber op het continent. Bijna een eeuw later breekt een nieuw hoofdstuk in het verhaal van dit iconische gebouw aan.

Architect Daniel Libeskind toonde zijn plannen voor een spectaculaire transformatie van de Boerentoren. Vandaag is het gebouw amper toegankelijk voor inwoners en toeristen, maar Libeskind wil de toren teruggeven aan de Antwerpenaar door het gebouw om te vormen tot openbaar cultureel centrum. Een uitbreiding moet ruimte creëren voor nieuwe galerieën, er komt een uitkijkplatform met panoramisch zicht, een beeldentuin op het dak, nieuwe restaurants en bars. Hoewel Libeskind er prat op gaat dat alle oorspronkelijke kenmerken van het historische gebouw bewaard zullen blijven, zal zijn futuristische en in het oog springende design de toren een heel nieuwe dimensie geven.

 

Lees hier het volledige verhaal.

 

Viva Magenta is de nieuwe Kleur van het Jaar volgens Pantone

Modern architecture

Het Pantone Color Institute kondigde aan dat 18-1750 Viva Magenta zijn Kleur van het Jaar 2023 wordt. Pantone, dat wereldwijd wordt erkend als autoriteit op het vlak van kleuren, beschrijft de gloednieuwe kleur als “dapper en onverschrokken, met een uitbundigheid die een ode brengt aan de vreugde en het optimisme”, en voegt er nog aan toe dat ze “haar oorsprong vindt in de natuur en als telg uit de rodekleurenfamilie een nieuw bewijs van kracht aflevert”.

18-1750 Viva Magenta is geïnspireerd op de tint van het cochenille-extract, een van de historisch gezien kostbaarste pigmenten voor het kleuren van textiel, cosmetica en voedsel. ArchDaily selecteerde 16 recente designprojecten wereldwijd — met paviljoenen, huizen en scholen — die de mogelijkheden van Viva Magenta illustreren.

 

Lees er hier meer over.

 

De Looking Glass Lodge reflecteert het omringende boslandschap

Modern architecture

Een verbluffend toevluchtsoord te midden van de bossen in East Sussex in Engeland illustreert glashelder hoe het gebruik van glas en hout een gevel een prachtig spiegeleffect kan geven. De grote ramen laten je los door de lodge, een ontwerp van Michael Kendrick Architects, heen kijken. De duurzame en impactarme lodge biedt een immersieve ervaring alsof het gebouw letterlijk opgaat in het omringende bos. Het werd opgetrokken op een hellend terrein in de High Weald Area of Outstanding Natural Beauty in Zuidoost-Engeland zonder ook maar één boom in het omringende bos te beschadigen.

Het gebruik van glas was cruciaal in het ontwerp, aangezien het de natuurlijke lichtinval doorlaat en op die manier de band tussen het gebouw en de omgeving versterkt. Grote raampartijen bieden een spectaculair uitzicht in twee richtingen over de bossen. Tegelijk verkleurt het elektrochrome glas wanneer er een elektrische stroom door vloeit, zodat de bewoners de nodige privacy hebben. “Wij vonden het belangrijk om beide hoofdgevels te voorzien van een ruime, naadloze glaspartij”, aldus Kendrick. “Zo krijgt de lodge een soort transparantie die haar laat opgaan in de omgeving”.

 

Lees hier het volledige verhaal.