Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest oktober 2023

clock min. reading time

3 oplossingen om de koolstofvoetafdruk van architecturale projecten te verkleinen

Bepalen wat mensen nodig hebben en die behoefte omzetten in goed doordachte woonstructuren, dat is altijd de essentie geweest van de architectuur. Maar tegen de huidige achtergrond van duurzaam bouwen volstaat die historische insteek niet meer. Als we daadwerkelijk willen evolueren naar een koolstofvrije wereld, dan moet de bouwsector in cycli beginnen te denken  en innovatieve en duurzame oplossingen omarmen.

ArchDaily nam drie werkwijzen uit de volledige bouwcyclus onder de loep om de koolstofvoetafdruk van de architectuursector te verkleinen: beter bouwen met minder, duurzamere gebouwen bouwen en circulair bouwen stimuleren aan de hand van een doorgedreven recyclage. Lees hier het volledige verhaal.

5  iconische architecturale projecten uit  2023

Het jaar is nog niet voorbij, maar toch kunnen we al met zekerheid stellen dat 2023 een uitzonderlijk jaar is geweest voor de wereld van architectuur en design. Verschillende baanbrekende projecten drukten wereldwijd hun stempel op 2023.

Deze lijst schenkt aandacht aan vijf langverwachte projecten die in 2023 werden opgeleverd, van het fascinerende Orionis-planetarium door Snøhetta in het Franse Douai tot de verbluffende uitbreiding van het American Museum of Natural History in New York door Studio Gang. De andere architecten in de lijst zijn MVRDV, Zaha Hadid Architects en OMA in samenwerking met Shohei Shigematsu. Bekijk hier de volledige lijst.

Architecten vs. AI: wie ontwerpt de toekomst?

Volgens AIA, het American Institute of Architects, verwacht 90% van alle architectenbureaus de komende drie jaar (meer) gebruik te maken van artificiële intelligentie. En dat roept een belangrijke vraag op: blijven architecten de belangrijkste ontwerpers van onze gebouwen, of zal AI het binnen een paar jaar van hen overnemen?

ArchDaily onderzoekt de grensverleggende impact van AI-tools vandaag en vergelijkt ze met de onmisbare rol van de menselijke creativiteit. Dé hamvraag daarbij is: blijft de menselijke aanpak van architecten essentieel in het ontwerpproces, of zal AI op een dag in staat zijn om alles zonder onze inbreng te klaren? Lees hier  het volledige verhaal.