Vraag een gratis offerte

Energiezuinig bouwen: 5 tips & tricks

clock min. reading time
  • duurzaam bouwen
  • energiezuinig bouwen
  • energiezuinig bouwen tips
  • energiezuinig huis bouwen
  • energiezuinig-huis

Ga je binnenkort bouwen en wil je graag je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken? Energiezuinig bouwen is de boodschap. Dat is de investering meer dan waard, niet in het minste omdat het je een permanent lagere energiefactuur oplevert. Goed nieuws dus nu de elektriciteitsprijzen opnieuw de hoogte in dreigen te gaan. Waarop je moet letten als je energiezuinig wil bouwen?

Dak en vloer

 

Zorg in ieder geval voor een degelijke isolatie van daken en vloeren. Afhankelijk van hoe je dak eruitziet (hellend, plat …) kies je voor andere materialen en isolatiesystemen. Het is natuurlijk belangrijk dat de isolatie correct wordt geplaatst. Schakel de hulp in van een vakman!

 

Buitenmuren

 

Ook je buitenmuren zijn gebaat met oerdegelijke isolatie. De muurisolatie moet perfect aansluiten op de vloerisolatie voor het gewenste resultaat.

 

Glas, ramen en deuren

 

Het is raadzaam om te kiezen voor hoogrendementsglas. Verder is kunststof uitermate geschikt om ramen en deuren optimaal te isoleren en luchtdicht te houden.

 

Ventilatie

 

Als je wilt investeren in goede isolatie, moet die natuurlijk worden vergezeld van ventilatie die minstens even goed is. Vochtige en vervuilde lucht moet namelijk worden afgevoerd en verse, droge en gezonde lucht moet de weg naar binnen vinden. Droge lucht is namelijk gemakkelijker op te warmen én warm te houden.

 

Verwarming en hernieuwbare energie

 

Zonneboilers en zonnepanelen zijn uitstekende investeringen als je je huis op een milieuvriendelijke manier wil verwarmen. Maar het zijn niet de enige mogelijkheden. Misschien voel je wel meer voor een warmtepomp of een biomassa-installatie? Informeer je in elk geval goed over het rendement!