Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

De zomer is in aantocht: zo houd je de hitte uit je huis

clock min. reading time
  • huis afkoelen zonder airco
  • huis-koelen-zonder-airco
  • koeling in huis
  • ventilatie

Niks zaligers dan het zomerzonnetje dat je een instant vakantiegevoel geeft.  Maar in je woonkamer en je slaapkamer heb je toch het liefst dat de temperaturen niet al te hoog oplopen. Houd dus het hoofd koel en vermijd dat de hitte in je huis ondraaglijk wordt. Enkele praktische tips om in de zomer de warmte buiten te houden.

Creëer geen overbodige warmte

De zon brengt ’s zomers sowieso al meer dan genoeg warmte binnen. Je moet dit dus niet zelf nog erger maken.

  • Vermijd activiteiten die warmte opwekken zoals strijken, koken of bakken.
  • Schakel alle elektrische toestellen uit die je niet gebruikt. Zelfs als ze op stand-by staan, geven ze warmte af.
  • Zet elektrische toestellen die je wel gebruikt in de schaduw. Zo vermijd je oververhitting.

Zelf koelte creëren doe je het beste met een eenvoudige (plafond)ventilator. Aircosystemen zijn efficiënt, maar erg duur en bovendien verslinden ze energie.

Een frisse zomer dankzij goede isolatie

’s Winters helpt isolatie de warmte in je huis te behouden, maar in de zomer werkt dit juist omgekeerd. Een degelijke isolatie is dan ook van fundamenteel belang om de hitte buiten te houden.

Voor een koel huis in de zomer moet je zowel je muren, je dak als je ramen en deuren optimaal isoleren.

Je buitenmuren kun je bijvoorbeeld heel doeltreffend aan de buitenkant isoleren. Boven het isolatiemateriaal breng je dan een stijlvolle gevelbekleding aan.

Ramen en deuren in kunststof hebben bijzonder gunstige thermische isolerende eigenschappen. Kies je voor superisolerende ramen, dan zit je gegarandeerd goed. Zo hebben de Zendow#neo-ramen van Deceuninck een thermische isolatiewaarde van maar liefst 0,65 W/m²K bij driedubbele beglazing.

Luiken om de warmte buiten te houden

Om de hitte buiten te houden, houd je het beste je ramen gesloten tijdens de warmste uren van de dag. Voor een beter effect kun je ook gordijnen of een zonwerende folie gebruiken.

Maar wist je dat luiken de meest efficiënte oplossing zijn? Zulke luiken beschermen niet alleen uitstekend tegen de zon, ze geven ook een smaakvolle touch aan je ramen.