Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

Energie (en geld) besparen? 5 slimme tips!

clock min. reading time
  • besparen elektriciteit
  • besparen-energie
  • energie besparen
  • energie bezuinigen
  • energie-besparen-tips

Elektriciteit wordt alsmaar duurder. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je energiefactuur dezelfde richting hoeft uit te gaan! Het komt erop aan om je energieverbruik te doen dalen, en dat is meer dan ooit een haalbare kaart. Wil jij graag een lagere eindfactuur om het milieu én je portemonnee te sparen? Deze vijf tips zetten je op de goede weg.

1.    Ga in zomerstand

In de zomer heb je doorgaans geen gebrek aan ‘energie’. Laat de lange zomerdagen in je voordeel werken en schakel kunstlicht zo lang mogelijk uit. Er is meer dan voldoende daglicht. Ook je verwarming kan je in zomerstand zetten. Dan start die niet automatisch op wanneer de buitentemperatuur ’s morgens nog wat lager ligt. Zo blijft het binnen de hele dag lekker koel én verspil je geen euro aan overbodige verwarming.

2.    Hou de ergste warmte buiten

Lukt het je toch niet om het fris te houden binnenshuis? Laat dan niet halsoverkop een airconditioning-installatie plaatsen, want die verslindt namelijk stroom. Je eerste reflex moet goede isolatie zijn. In een goed geïsoleerde woning moeten de verwarming en de airconditioning veel minder aan. Het zijn trouwens niet alleen je muren en je dak die geïsoleerd moeten worden. Ramen en deuren zijn minstens even belangrijk.

3.    Ventileren, ventileren!

Ventilatie is je vriend. Een gezonde en duurzame woning is niet alleen goed geïsoleerd – ze wordt ook grondig geventileerd. Dat gebeurde vroeger vanzelf – er kwam altijd wel frisse lucht binnen door ramen en deuren en spleten en kieren. Tegenwoordig kun je de hulp inschakelen van verschillende mechanische ventilatiesystemen waarmee je je woning kunt beschermen.

4.    Koop energiezuinige apparaten

Op elektrische toestellen kun je flink besparen. Let bij de aankoop van grote huishoudtoestellen altijd op het energielabel. Dat vertelt je precies hoe het zit met het energieverbruik van het toestel in kwestie. De verschillen tussen doorsneeapparaten en toestellen met het label A+++ zijn vaak aanzienlijk. De nieuwste en zuinigste elektrische apparaten verbruiken tot vijf keer minder stroom dan de meeste elektrische apparaten die nu in gebruik zijn!

5.    Bespaar met isolerende ramen en deuren

De link tussen energie besparen en ramen en deuren ligt niet meteen voor de hand, maar is toch reëel. Ramen en deuren zijn cruciaal in energiezuinige woningen. Door drievoudig glas en isolerende raam- en deurprofielen te plaatsen, verliest je woning veel minder warmte, waardoor je bespaart op verwarmingskosten. Wist je trouwens dat de hoogisolerende ramen van Deceuninck zijn gemaakt van structurele glasvezels? Doordat ze zijn voorzien van de unieke Linktrusion-technologie, isoleren ze nóg beter! Bereken hier alvast wat u zou kunnen besparen.