Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

EPB-eisen: wat verandert er precies in 2015?

clock min. reading time
  • epb 2015
  • epb eisen
  • epb regelgeving
  • epb verbouwing
  • epb-certificaat
  • renovatie
  • renoveren 2015
  • verbouwen 2015
  • wat-is-epb

Ben je van plan om dit jaar een bouwvergunning voor een renovatie aan te vragen? Dan laat je de nieuwe EPB-eisen het best niet links liggen. De EPB-eisen (‘energieprestaties en binnenklimaat’) die sinds begin 2015 van kracht zijn, maken een onderscheid tussen een ‘ingrijpende energetische renovatie’ en een ‘gewone renovatie’. Zoals je wel weet, is EPB een richtlijn voor alles wat te maken heeft met thermische isolatie, energieverbruik en ventilatie. Lees hieronder alles wat je moet weten over de EPB-eisen in 2015.

Wat is EPB?

De EPB-eisen zagen het levenslicht met als doel onze huizen zo energie-efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Dit dankzij een minimaal energieverbruik en een pak minder CO2-uitstoot. We hoeven er waarschijnlijk geen tekeningetje bij te maken: deze ingrepen leiden tot een gezonder (binnen)klimaat én een lagere energiefactuur.

EPB-eisen 2015: ‘ingrijpende energetische renovatie’ versus ‘gewone renovatie’

De EPB-regelgeving 2015 maakt een belangrijk onderscheid wat betreft renovaties. Aan de ene kant heb je een ‘ingrijpende energetische renovatie’ en aan de andere kant een ‘gewone renovatie’. Het is voor die eerste categorie dat er nieuwe eisen in het leven werden geroepen, terwijl het eisenpakket voor de tweede categorie hoofdzakelijk werd uitgediept.

Ingrijpende energetische renovatie?

Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij technische installaties zoals de verwarming volledig worden vervangen en waarbij minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies worden (na)geïsoleerd. Deze maatregelen gelden bovenop de minimale ventilatievereisten in alle ruimtes en maximale U-waarden voor de nieuwe, vernieuwde en na-geïsoleerde constructiedelen.

Gewone renovatie

Een ‘gewone renovatie’ behelst vandaag de dag alleen EPB-eisen voor de thermische isolatie van nieuwe scheidingsconstructies en ventilatie. Let op: ook de nageïsoleerde constructiedelen moeten sinds 2015 aan isolatie-eisen voldoen. Daarnaast zijn er ook bijkomende eisen als je bij een renovatie een nieuwe installatie plaatst of een installatie vernieuwt of vervangt.

Wist je trouwens dat je met hoogisolerende ramen en deuren het E-peil van je woning gevoelig kunt reduceren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan?