Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

Je woning beluchten? Dat moet het hele jaar door

clock min. reading time
  • woning ventilatie
  • woning ventilatiesysteem
  • woning ventileren
  • woningventilatie

Je woning beluchten is broodnodig. Het zorgt namelijk voor een gezond binnenhuisklimaat. Alleen tijden de zomer luchten volstaat niet. Je moet ervoor zorgen dat je woning het hele jaar door goed is belucht.

Beluchten doet je gezondheid goed

 

Heb je thuis geïsoleerde ramen en deuren? Uitstekend! Let natuurlijk wel op dat je je woning elke dag goed laat beluchten. Zo vermijd je dat schimmels, huisstofmijt, vocht en CO2 zich opstapelen en gezondheidsproblemen veroorzaken. De schadelijke stoffen in een slecht beluchte woning kunnen onder meer zorgen voor irritatie van de ogen en luchtwegen, prikkelhoest, hoofdpijn, allergieën, astma en tal van andere aandoeningen.

Beluchten is niet hetzelfde als ventileren

 

Ventileren houdt in dat je voortdurend zorgt voor een aanvoer van verse lucht. En natuurlijk het liefst niet door kieren en spleten. De meeste nieuwbouwwoningen beschikken gelukkig over een ventilatiesysteem en ook beluchtingsroosters kunnen een oplossing zijn. Ventileren via je ramen? Dat doe je door die op een kier of een kiepstand te zetten.

 

Beluchten betekent dat je gedurende een korte tijd een aantal ramen en deuren helemaal openzet. Dat is vooral belangrijk wanneer je de was binnen hebt gedroogd, ’s morgens bij het ontwaken, tijdens het poetsen of als er veel mensen bij je thuis zijn geweest.

 

Beluchten is energiezuinig

 

Besparen op je energierekening door niet te beluchten? Dat is een mythe. Door te beluchten vervang je namelijk vochtige lucht door verse, droge lucht. Die is veel sneller en gemakkelijker opgewarmd dan vochtige lucht. Onze raad: lucht elke dag 2 x 15 minuten, te beginnen ’s morgens na het ontwaken en belucht extra tijdens het poetsen, klussen, douchen of koken. Uiteraard dien je je ventilatiesysteem ook goed te onderhouden. Dan ben je altijd zeker van een goede luchtkwaliteit.

 

Meer weten over ventilatie via je ramen en deuren? Kom advies inwinnen bij een van onze dealers!