Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

Je woning verbouwen? Denk aan de brandveiligheid!

clock min. reading time
  • brand woning
  • brandpreventieve-maatregelen
  • brandveiligheid
  • brandveiligheid-woning
  • huis verbouwen
  • huis-verbouwen-tips
  • veiligheidsglas
  • woning-verbouwen

We hopen natuurlijk dat je nooit met een brand te maken krijgt. Maar dat betekent niet dat je niet voorbereid moet zijn. Als je een nieuwe woning bouwt, zijn er tal van normen en veiligheidsvoorschriften waaraan je moet voldoen. Maar ook als je verbouwt, zijn er wel wat ingrepen die je kunt doen om de brandveiligheid van je huis te verbeteren. Wat je zoal kunt doen om een brand beheersbaar te houden?

Het belang van de bouwmaterialen

Brandveilig verbouwen begint bij kwalitatieve, brandveilige bouwmaterialen. De materialen die je kiest, bepalen of de uitbreiding van brand wordt afgeremd of net wordt gestimuleerd. Verder doe je er goed aan om resoluut te kiezen voo niet-brandbare isolatiematerialen. Glaswol en steenwol zijn de meest geschikte materialen.

Brandvertragende ingrepen

Maar er zijn natuurlijk nog andere brandwerende ingrepen die je kunt doen. Deuren plaatsen die de vlammen ten minste 20 minuten tegenhouden, bijvoorbeeld, maar ook brandwerende scheidingswanden en plafonds kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Verder doe je er goed aan om te investeren in veiligheidsglas. Dat vormt een hitte-isolerend schild dat vuur, rook en giftige dampen tegenhoudt. Gewoon glas zal sneller springen, waardoor het vuur vrij spel krijgt.

De rol van kunststof ramen

Ga je verbouwen en wil je extra aandacht geven aan brandveilige ingrepen? Dan zijn kunststof ramen een goede zet. Doordat ze moeilijk ontvlambaar zijn, zullen ze minstens een half uur lang het vuur niet bevorderen of aanwakkeren. Dat geeft jou extra tijd om jezelf te evacueren en in veiligheid te brengen.

Spreken de voordelen van kunststof ramen je aan? Vraag dan zeker een gratis prijsofferte aan. Meer informatie vind je ook terug op onze website.