Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

Mos op het dak? Je dak ontmossen gaat als volgt

clock min. reading time
  • dak ontmossen
  • hoe-dak-ontmossen
  • mos op het dak
  • zelf dak ontmossen

Bij de plaatsing van je dak zijn er heel wat aspecten om over te beslissen. Wat de beste materialen zijn, bijvoorbeeld, van dakbedekking tot dakrand. Je dak is tiptop in orde? Dan komt het erop aan om je dak ook in topvorm te houden. Alleen een goed onderhouden dak blijft je namelijk beschermen tegen weer en wind.

Je dak ontmossen: een noodzaak

Een dak dat overgroeid is met mos? Dat ziet er gewoon slordig uit. Op zich al reden genoeg om snel in te grijpen, en dan hebben we het nog niet over de beschadigingen aan je dakbedekking en randoverstekken die mos aanricht. De kleine worteltjes zetten zich vast op elke dakbedekking en verzwakken het materiaal. Als je dit te lang laat woekeren, ontstaan er barstjes en scheurtjes. Die leiden op hun beurt tot vochtproblemen. Voorkomen is dus de boodschap!

Je dak ontmossen kan je zelf

Om je dak te ontmossen, hoef je niet altijd de hulp van een specialist in te schakelen. Als je een beetje handigheid aan de dag kan leggen – en misschien nog belangrijker: geen last hebt van hoogtevrees – kan je het ook zelf. Een hogedrukreiniger is het enige wat je nodig hebt. Als je dat wil, of als je met hardnekkig mos te maken hebt, voeg je een gespecialiseerd product toe aan het water. Maar in de meeste gevallen volstaat water.

Nadat je dak ontmost is, kan je het eventueel nog behandelen met een product dat de groei van mos tegengaat. Altijd handig als je die klus het liefst niet te vaak herhaalt.

Veiligheid troef

We kunnen het niet genoeg herhalen: veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Ga daarom nooit onvoorbereid je dak op en zorgt voor een stevige, stabiele ladder. Een hoogtewerker is zelfs nog beter. Trek trouwens ook degelijke schoenen aan, want een bemost dak is vaak spekglad. Neem je liever geen risico’s? Laat je dak dan ontmossen door een specialist!