Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

Nieuwbouw kopen of toch renoveren? Wij geven tips!

clock min. reading time
  • bestaande woning
  • nieuwbouw
  • nieuwbouw kopen
  • renovatie-of-nieuwbouw
  • woning renovatie
  • woning renoveren
  • woning-kopen

Ben je op zoek naar een betaalbaar huis? Dan staat je een moeilijk dilemma te wachten: een nieuwbouw kopen met alles erop en eraan, of een ‘fixer-upper’ kopen en tot in de puntjes renoveren? Beide opties hebben voor- en nadelen, zowel qua kostprijs als qua comfort en esthetiek. Kom je maar niet tot een beslissing? Lees dan zeker het onderstaand overzicht en maak een geïnformeerde keuze!

De kostprijs: nuance is op zijn plaats

Is de kostprijs van je huis het belangrijkste aandachtspunt? Dan lijkt een renovatieproject de beste oplossing. De aankoopprijs ligt namelijk in de meeste gevallen een heel stuk lager dan bij een blinkende nieuwbouwwoning. Toch willen we dit graag nuanceren. Zo worden de renovatiekosten van een bestaande woning heel vaak onderschat. En ook je persoonlijke smaak speelt uiteraard een doorslaggevende rol.

Je houdt in ieder geval het best rekening met de volgende vragen:

  • Ben je een ervaren doe-het-zelver of beschik je over een netwerk van betaalbare werkkrachten? Dan wordt een renovatie al heel wat draaglijker. Voor wie niet zo handig is en geen netwerk heeft, kan een renovatie duur uitvallen en is een sleutel-op-de-deur-woning wellicht een betere keuze.
  • Hecht je veel belang aan charme en authenticiteit? Dan is een renovatie te verkiezen boven een nieuwbouw. Het origineel is altijd beter dan de kopie …
  • Wil je geen dure energie verkwisten? Dan is een nieuwbouw wellicht meer je ding. Natuurlijk kan je vandaag ook met een grondige renovatie de energiezuinigheid van je woning gevoelig opkrikken.

Een oude woning blijft een oude woning

Het maakt niet uit hoe grondig je renoveert, een gerenoveerde woning heeft nooit het comfort en de isolatieprestaties van een nieuwe woning. Daarmee is voor liefhebbers van energiezuinige woningen nieuwbouw de meest logische keuze. Daarbij kan je heel wat richtingen uitgaan. Denk bijvoorbeeld maar aan lage energiewoningen, die alles in het werk stellen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, Bijna-Energieneutrale Gebouwen, die energie putten uit hernieuwbare bronnen, en passiefhuizen, waar superieure isolatie, luchtdichtheid en slimme oriëntatie heersen.

Onze tip: Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, kunststof ramen en deuren zijn onmisbaar. Geïnteresseerd? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!