Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

R-waarde: wat betekent het en waarom is het belangrijk?

clock min. reading time
  • isolatie r waarde
  • isolatie ramen
  • kunststof ramen
  • r waarde isolatie
  • r-waarde
  • r-waarde-berekenen

Dat een degelijk geïsoleerd raam heel wat scheelt op je energiefactuur, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Toch is het onmogelijk om in één oogopslag te zeggen of je huis al dan niet voldoende geïsoleerd is. Er zijn heel wat verschillende waarden die stuk voor stuk inzicht verschaffen in de verschillende specifieke isolatie-eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de U-waarde, die de isolatiewaarde van constructiedelen aanduidt, of de Lambda-waarde, die hetzelfde doet voor constructiematerialen.

Maar wat is de R-waarde nu weer precies?

De warmteweerstand van materialen

Om de isolerende prestaties van je muren, vloeren, dak en beglazing te kunnen beoordelen, heb je de R-waarde nodig. Die waarde becijfert het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van materialen. De R-waarde wordt uitgedrukt in m²K/w en bereken je door de materiaaldikte (uitgedrukt in meter) te delen door de Lambda-waarde (uitgedrukt in W/mK).

Dat gaat als volgt: een isolatiemateriaal van 8 cm dik (=0,08 m) met een Lambda-waarde van 0,030 resulteert in een R-waarde van 2,66 m²K/W (0,08 / 0,030). Voor dubbel glas moet je rekenen op een R-waarde van gemiddeld 0,36 m²K/W, terwijl dit bij hoogrendementsglas oploopt tot 0,83 m²K/W.

Hoe hoger, hoe beter

Het behoeft uiteraard geen tekeningetje dat een hogere R-waarde duidt op een beter isolerend vermogen. Je streeft dus het best hoge R-waarden na, want je verliest natuurlijke liefst zo weinig mogelijk warmte in je huis. Investeer daarom in dakisolatie, muur- en vloerisolatie en natuurlijk ook hoogisolerende ramen en deuren. Voor je ramen en deuren ga je het best op zoek naar profielen met een hoge thermische en akoestische performantie in combinatie met hoogrendementsbeglazing met een hoge R-waarde. Pas dan kan je echt zeker zijn van topprestaties.

Investeren loont

Je merkt het al: investeren in hoogisolerende ramen en deuren is een zinnige ingreep voor de lange termijn. Het scheelt op het einde van de rit namelijk heel wat op je energiefactuur.

Helemaal overtuigd van de waarde van hoogisolerende ramen en deuren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!