Vraag een gratis offerte

Ventileren en verwarmen: twee handen op een buik

clock min. reading time
  • energie besparen
  • mechanische ventilatie
  • ventilatie
  • ventilatiesysteem C
  • ventilatiesysteem D
  • ventilatiesystemen
  • ventileren
  • warmteterugwinning
  • warmteterugwinning-ventilatie

Nu de isolatienormen almaar strenger worden, is een goed ventilatiesysteem – samen met isolerende ramen en deuren – een must in nieuwe woningen. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder er lucht van binnen naar buiten glipt door spleetjes en kieren. De gebruikte lucht vindt dus moeilijk de weg naar buiten en verse lucht stroomt niet zomaar naar binnen. Alleen door te ventileren met een ventilatiesysteem hou je het binnenklimaat in je woning dus gezond. Wie het echt slim aanpakt, kiest voor een ventilatiesysteem waarbij ventileren en verwarmen hand in hand gaan …

Soorten ventilatiesystemen

Vroeger waren de isolatie-eisen lang niet zo streng en stroomde lucht vlotjes door gaten en kieren van binnen naar buiten en andersom. Af en toe de ramen openzetten volstond dan ook om een gezond binnenklimaat te creëren. Nu heb je minstens een ventilatiesysteem C of D nodig om van hetzelfde effect te genieten.

Ventileren met ventilatiesysteem C

Een ventilatiesysteem C werkt met roosters in ramen of muren en ventilatoren die de gebruikte binnenlucht opnieuw afvoeren. Buitenroosters zuigen verse lucht naar binnen. Een ventilatiesysteem C is goedkoper dan een ventilatiesysteem D, maar je bespaart er veel minder mee op je energierekening.

 

Warmteterugwinning met ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is zonder twijfel de beste optie, omdat het een energiezuinige manier is om woningen te ventileren én te verwarmen. Een ventilatiesysteem D bestaat uit een ventilator die zuivere lucht aanzuigt en een ventilator die de gebruikte lucht weer naar buiten blaast. Vóór de lucht de woning verlaat, onttrekt een warmtewisselaar er de warmte aan en geeft hij die warmte af aan de binnenkomende, verse lucht. Je hoort het al: een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning betaalt zichzelf meer dan terug!

Je huis optimaal ventileren

Elk huis is uniek en vergt een specifieke aanpak als het op ventilatie aankomt. Om je ventilatiesysteem C of D optimaal te benutten, is het zaak om het te laten installeren en afstellen door een professional. En het uiteraard te combineren met de nodige spouwmuur-, dak-, vloer- en raamisolatie!