Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest november 2022

clock min. reading time

 

Waarom ziet virtuele architectuur er vaak zo vertrouwd uit? Waarom lijkt de gevel van een nieuwe Duitse wolkenkrabber op een rits? En op welke manier helpt een Vietnamese fabriek bij het het zuiveren van de lucht in een drukke industriële regio? Al die vragen beantwoorden we in de news digest van deze maand.

 

Groene fabrieksgevel zuivert Vietnamese lucht

 

Met zijn in het oog springende groene uitzicht vormt de Jakob-fabriek een weelderige oase midden in een grijze betonwoestijn. De gevel van het gebouw is volledig bekleed met planten, een ietwat ongewoon zicht in de grauwe industriële omgeving vlak bij de Vietnamese grootstad Ho Chi Minh City. Het vele groen is verfrissend op verschillende manieren: het brengt kleur in het landschap, biedt beschutting tegen de regen en de zon én zuivert de lucht in deze drukke commerciële omgeving.

De fabriek van Jakob Rope Systems, dat zich specialiseert in de productie van staalnetten op maat, ligt in een uitgestrekte industriezone bij de grootste stad in Vietnam. De vele betonnen fabrieksterreinen hebben een negatieve milieu-impact: ze verhinderen dat het water kan doordringen in de bodem en verhogen de omgevingstemperatuur wat nefast is voor het fragiele ecosysteem.

De verticale opbouw van de Jakob-fabriek werd ontworpen door G8A Architects en Rollimarchini Architects en is een echte zegen voor het gebied: het verlaagt de algemene ecologische voetafdruk van het gebouw en creëert ruimte voor landschapstuinen en groene binnenpleinen. De productiehallen van de fabriek worden voortdurend geventileerd door luchtstromen via openingen in de gevels. Het groen verlaagt de omgevingstemperatuur door verdamping, zuivert de lucht en houdt stofdeeltjes vast. Lees hier meer over de vele positieve effecten.

 

Waarom virtuele architectuur er altijd vertrouwd uitziet

 

Virtuele werelden zoals de Metaverse bieden ons de unieke kans om onze verbeelding de vrije loop te laten: digitale infrastructuur is namelijk niet gebonden aan de wetten van de fysica en ontwerpers hoeven zich niet te laten tegenhouden door hun verstand of redelijkheid. Dit is de ultieme architecturale vrijheid, maar om de een of andere reden laten digitale ontwerpers zich toch nooit helemaal gaan. Waarom blijven ze virtuele werelden maken die er écht uitzien?

Het antwoord op die vraag vinden we in het vertrouwdheidsprincipe: een psychologisch fenomeen dat onze neiging beschrijft om de voorkeur te geven aan dingen die we kennen. Simpel gezegd: we houden van wat vertrouwd is – voedsel, muziek, design of architectuur. Lees er hier meer over.

 

J. Mayer H. hult nieuwe wolkenkrabber in Düsseldorf in een ‘ritsgevel’

 

Maak kennis met Duitslands nieuwe ‘ritstoren’: de RKM 740-toren in Düsseldorf-Heerdt. Het project van J. Mayer H. Architects en gevelconsultant Ebener maakt deel uit van een grotere campus langs de Rijn waar zowel woongelegenheden als gezondheidsinstellingen zijn ondergebracht.

De opvallende ‘ritsgevel’ is gemaakt van geperforeerd metaal en dient als een gordijn dat schaduw creërt in het interieur. Met zijn golvende lijnen en ritsachtige patroon biedt de gevel meer of minder opening afhankelijk van de oriëntatie van het gebouw. “Aan de oost-, zuid- en westkant van het gebouw zijn de golvende openingen heerlijk ruim, maar bieden toch genoeg bescherming tegen zon en wind. De gevel aan de noordzijde is dicht om de bewoners te beschermen tegen het geluid van het verkeer”, aldus de toelichting van het team. Bekijk hier het gebouw met eigen ogen.