Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest september 2022

clock min. reading time

 

De komende decennia wordt het een uitdaging van formaat om onze steden tijdens hittegolven leefbaar te houden, maar enkele steden tonen nu al hoe zij het hoofd koel proberen te houden. Ook in Digest deze maand: we nemen enkele van de meest vernieuwende duurzame alternatieven voor traditionele bouwmaterialen onder de loep en bekijken welke toekomst glasconstructies hebben in onze steeds warmer wordende wereld. 

7 steden die innovatieve oplossingen bedachten om de hittegolven te bedwingen

Maandenlang beheersten ze de krantenkoppen deze zomer: de hittegolven. Op het platteland steeg het kwik nooit eerder zo hoog, met mislukte oogsten, opgedroogde rivieren en afgebrande bossen tot gevolg, maar ook in de steden voelen we de impact van die extreme temperaturen. Stedelijke infrastructuur zoals asfaltwegen en betonnen gebouwen hebben de neiging om de hitte te absorberen en daarna weer af te geven in de straten. Daardoor wordt het tijdens een verschroeiende hittegolf nergens zo heet als in de stad. Maar overal ter wereld doen stadsbesturen hun uiterste best om creatieve manieren te bedenken om daar wat aan te doen en het leven voor de inwoners aangenamer te maken.

Het Wereld Economisch Forum verzamelde zeven voorbeelden van steden die met slimme en duurzame oplossingen op de proppen kwamen om hun straten leefbaar te houden tijdens de extreem hete zomermaanden. Door de straten wit te schilderen, ‘cool islands’ te creëren of miljoenen schaduwbomen te planten, bieden steden als Parijs, Sevilla en Abu Dhabi hun inwoners een meer dan welkome afkoeling. Ontdek de zeven voorbeelden hier.

Eiffel tower with sun, heatwave in Paris

Tien vernieuwende en duurzame alternatieven voor klassieke bouwmaterialen

De ecologische voetafdruk verkleinen is een van de belangrijkste ambities binnen de bouwsector. Heel wat architecten, ontwerpers, wetenschappers en start-ups zijn zich bewust van de grote invloed die de sector heeft op het milieu en zijn vastberaden om de uitstoot terug te dringen. Dat willen ze bereiken door duurzame alternatieven voor de traditionele bouwmaterialen te ontwikkelen.

Wanneer je biologische organismen zoals algen of schimmels, of alom beschikbare grondstoffen zoals zand, aarde of sloopafval gebruikt, is het perfect mogelijk om materialen te creëren die volledig koolstofneutraal of zelfs koolstofnegatief zijn. Tussen de innovaties vinden we bijvoorbeeld akoestische panelen en meubelen op basis van mycelium, beton dat gemaakt wordt van woestijnzand en biologisch gekweekte kalksteen waarvoor men inspiratie haalde bij de koraalriffen. Lees hier het volledige verhaal.

lake in shape of human footprints

 

Welke plaats hebben glasconstructies in een opwarmende wereld?

Is er op onze steeds warmer wordende planeet nog een mooie toekomst weggelegd voor glas? Door de huidige klimaatcrisis gaan we anders denken over het ontwerp van onze gebouwen, en in het bijzonder over hoe we die koel kunnen houden. Betekent dat nu dat glasfabrikanten zich zorgen moeten maken? Helemaal niet: glas is veelzijdiger dan ooit en heeft al bewezen zeer doeltreffend te zijn om de warmte buiten te houden. Glas in een bouwproject is en blijft een combinatie van comfort, esthetiek en energie-efficiëntie.

De fabrikanten leggen de lat voor glasproductie steeds hoger. Dankzij vernieuwende technologieën zoals dubbele beglazing, antireflecterend en filterend glas is er geen reden tot paniek wanneer de volgende hittegolf zich aandient. Lees het volledige artikel hier.

multicolored office building