Vraag een gratis offerte

Nieuws

Industry Digest – Maart

clock min. reading time

In deze editie van onze Industry Digest nemen we een ambitieus Kroatisch plan onder de loep om de uitstoot in de bouwsector te verlagen, en we kijken naar het opvallende debat dat in Italië woedt rond fiscaal aftrekbare eco-bonussen. Verder staan we stil bij de meest recente overname van BIM-softwarebedrijf Arkance en bij Augmented Reality die techniek dichter bij studenten brengt in Nederland.

De Kroatische Raad voor Groene Gebouwen heeft een grootschalige campagne gelanceerd om de uitstoot van de bouwsector omlaag te drukkeb. #BuildingLife is een campagne die verschillende jaren zal duren en verbonden is aan een ambitieus European Green Plan. Met de campagne wil de Raad aantonen dat duurzame maatregelen perfect te combineren zijn met economische welvaart en de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaarden. De lancering van de campagne zet de vijfde verjaardag van het Klimaatakkoord van Parijs extra in de verf, waarin bindende maatregelen rond klimaatverandering zijn opgenomen.

Als onderdeel van de campagne zal de Kroatische Raad voor Groene Gebouwen vertegenwoordigers vanuit de hele sector bij elkaar brengen om zo tot een wetenschappelijke en door de industrie gesteunde roadmap te komen. #BuildingLife mikt op een mix van initiatieven door de private sector en een daadkrachtig politiek beleid om de ecologische impact van gebouwen aan te pakken. De ecologische voetafdruk van de bouwsector is erg groot, maar deze campagne zal hopelijk bijdragen tot een duurzaam Europese beleid. Lees het volledige verhaal hier.

 

Building Life

 

Italiaans debat over nieuwe eco-bonus

De lockdowns van de voorbije twaalf maanden hebben ervoor gezorgd dat heel wat mensen de renovatiemicrobe te pakken hebben gekregen. De Italiaanse regering riep in 2020 een eco-bonus decreet in het leven dat haar burgers moet stimuleren om duurzaam te renoveren.

In het decreet van 6 augustus 2020 staan technische richtlijnen om in aanmerking te komen voor een eco-bonus. Enkele maanden na de inroductie blijkt dat de laatste zinnen van het decreet onder boekhouders en fiscale specialisten een stevige discussie op gang hebben gebracht. Daarin staat dat netto onkosten, professionele diensten en aanvullende werken die gelinkt zijn aan de ecologische renovatie allemaal onder de bonus vallen. De grote vraag is nu: wat houden de termen ‘professionele diensten’ en ‘aanvullende werken’ in? Lees hier verder.

 

Eco-bonus

 

Europese marktleider Arkance neemt BIM specialist Agacad over

Digitale transformatie is een van de grootste uitdagingen van de bouwsector. Arkance Systems, dat deel uitmaakt van de Franse Groupe Monnoyeur, is de snel groeiende leider op de Europese markt van Computer Aided Design (CAD) en Building Information Modeling (BIM). Als onderdeel van hun ambitieuze groeistrategie kondigde het bedrijf onlangs de overname aan van Agacad, een

Litouwse softwarebouwer die gespecialiseerd is in BIM technologie. De software van Agacad wordt momenteel al gebruikt door 13.000 BIM professionals in 130 landen.

“Agacad heeft bewezen dat het innovatieve digitale technologieën kan ontwerpen die nieuwe kansen en een grotere efficiëntie bieden voor de hele bouwindustrie. We zijn dan ook verheugd dat we deze kennis voortaan kunnen inschakelen om onze klanten nog beter te ondersteunen in hun digital journey”, zegt Gregoire Arranz, Voorzitter van de Raad van Bestuur bij Arkance.

Agacad, dat 30 jaar geleden werd opgericht, is een pionier in digitale technologieën voor de bouwsector. “Door toe te treden tot de Arkance groep kunnen we onze visie over digitale technologie voor de bouwsector ten volle gaan implementeren”, zegt bestuurder Donatas Aksomitas. “Dit geeft ons de mogelijkheid om bestaande klanten van Agacad te bedienen op vijf continenten.” Lees het volledige artikel hier.

 

New BIM software

 

Studenten ontdekken technologie dankzij AR

De Nationale Techniekdag in Nederland moest omwille van de corona pandemie uitgesteld worden, maar de organisatoren bleven niet bij de pakken zitten en bieden hun studenten een veilig alternatief. De oplossing? Augmented Reality! AR is immers een perfect middel om studenten in alle uithoeken van het land kennis te laten maken met techniek.

Praktijkprojecten en bedrijfsbezoeken kunnen momenteel niet doorgaan. Maar dankzij AR-technologie, waarbij een virtuele laag over de realiteit wordt gelegd, is het toch perfect mogelijk om robots en machines via een tablet of smartphone tot bij studenten te brengen, en dat op een heel realistische manier.

“Met de tablet of mobiele telefoon verschijnt het voorwerp of de animatie direct in beeld en kunnen de jongeren het zien, horen en eromheen lopen. Wij willen op deze manier jongeren alsnog in aanraking laten komen met de zeven werelden van techniek. Of ze dit nu thuis met hun ouders doen of zelf in de klas, dankzij deze nieuwe technologie kunnen we de techniek weer dichter bij het kind brengen”, aldus organisator Marjorie Woudenberg. Lees hier verder.

 

AR technology for Students