Vraag een gratis offerte

Tips & tricks

Wie maakt aanspraak op een subsidie voor energiebesparing?

clock min. reading time
  • aanvraag energiebespaarlening
  • btw renovatie
  • btw-verlaging
  • energiebespaarlening
  • energiebespaarlening aanvragen
  • lening renovatie aanvragen
  • lening verbouwen
  • lening-renovatie
  • voorwaarden-energiebespaarlening

Een woning verbouwen of renoveren vergt een financiële inspanning. Zeker omdat de energienormen er de jongste jaren niet minder op geworden zijn. Maar niet getreurd: je investering is allerminst weggegooid geld. Dankzij de betere isolatie gaat je energiekost namelijk drastisch dalen, met een aantrekkelijke terugverdientijd tot gevolg. Bovendien maak je ook nog eens aanspraak op verschillende premies. Ontdek hier alvast de voorwaarden voor de subsidies en regelingen voor energiebesparing!

Energiebespaarlening, wat is dat?

Indien u zelf maatregelen treft om uw woning energiezuiniger te maken, is het mogelijk dat u recht heeft op enkele voordelen zoals goedkopere lening of een belastingvoordeel. Het doel van deze maatregelen is dezelfde: eigenaars de kans geven om hun woning te renoveren en zo de kwaliteit ervan aanzienlijk te verbeteren.

Sinds 21 januari 2014 kunt u een goedkopere lening aangaan om uw woning energiezuiniger te maken. U kunt deze annuïteitenlening met lage, vaste rente aanvragen voor een bedrag tussen 2.500 en 25.000 euro. Het gebeurt voor een periode van 7 of 10 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Op 21 januari bedroeg de rente 3,4% bij een looptijd van 7 jaar en 3,8% wanneer de lening 10 jaar duurt. Deze rente kan echter aangepast worden. Controleer dus op voorhand het actuele rentepercentage. Het is bovendien mogelijk dat deze rente fiscaal aftrekbaar is.

Deze energiebespaarlening kan aangevraagd worden bij het Nationaal Energiebespaarfonds die de lening verstrekt met financiële bijdragen van Rabobank, ASN Bank en de Rijksoverheid. Met deze lening kan u dan verschillende energiebesparende maatregelen treffen zoals het isoleren van de woning of de aankoop van een zonneboiler. Let echter op met de aankoop van zonnepanelen. Hiervoor mag slechts 50% van de lening gebruikt worden. De andere helft moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen.

Deze lening is enkel beschikbaar voor particuliere eigenaren van bestaande woningen en heeft vele voordelen. U hebt namelijk een lagere energierekening, het verhoogt de waarde van uw woning en uw huis heeft een beter energielabel.

Andere regelingen bij energiebesparing

Verder is er ook een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op de arbeidskosten van verbouwingswerken. Dit tarief is geldig tot 1 januari 2015. Deze verlaging geldt bovendien ook voor de arbeidskosten van het isoleren van uw woning, schilderwerken en stukadoren van woningen. Bij de laatste twee elementen is het tarief ook geldig op de aankoop van de materialen.

Bekijk hiernaast ook of uw gemeente, stad of regio een aparte subsidie uitgeeft aan particulieren die hun woning verbouwen. Zo krijgen particulieren in de regio Amsterdam een subsidie voor woningisolatie tussen 500 en 5000 euro.

Opportuniteit voor je buitenschrijnwerk

Plannen om je kozijnen te vernieuwen? Dan zijn zowel de energiebespaarlening als de btw-verlaging een buitenkans! Voor de lening kom je in aanmerking als je je glazen vervangt door hoogrendementsbeglazing. Dit glas isoleert namelijk veel beter dan enkel glas. De volledige én gedeeltelijke vernieuwing van je kozijnen komt  in aanmerking, of het nu gaat om de vervanging van je ramen of van je buitendeuren. Bij het aanbrengen van hoogrendementsbeglazing is de vervanging van houten of kunststof kozijnen ook toegestaan, want deuren en kozijnen die goed geïsoleerd zijn, zijn energiezuiniger.

Met onze isolerende ramen en deuren maak je kans op deze voordelen. Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze Partners! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!